HTML

Labdarúgás szimulációk a gyakorlatban

A labdarúgás szimulációs jelölőnyelv a gyakorlatban. Közeleg csapatod mindent eldöntő mérkőzése? Kutasd magad a szakmai lehetőségeket: ki játsszon, hol játsszon, mit játsszon? Ha csak egyetlen A4 oldalt van időd elolvasni, akkor íme: ezt olvasd el.
Kiemelt cikk: Közösségi erőforrás-megosztás a labdarúgásban


FerSML=Football(er) Simulation Markup Language, azaz labdarúgás-szimulációs jelölőnyelv. (S íme itt a projekt honlapja.)

Ki ne szeretné?

Avatár fejlesztők mazsolázó


Bátfai Norbert: ESP, NED, Debrecen.
Bátfai Erika: Basel.
Így fest egy MOTOROLA DROID-on (wifin át) ez a blog:

Friss topikok

Linkblog

Szilveszteri foci

2011.12.31. 21:34 nb

A szurkolói avatárok ma még korántsem olyan népszerűek, mint amilyenek hitünk szerint idővel lesznek. Dilemma ez, mert ugye itt a szilveszter este és remek szórakozás lehetne pár elemzést végezni... mi lehat a dilemma megoldása? Töltsük le a 2011-es robotfoci VB csapatait, icipicit módosítsuk az RCSS szervert és máris ömlenek az adatok...

Aki fel akarja dobni az estéjét, kiindulhat például a letöltött (14. helyezett) Dainamite és (a világbajnok) WrightEagle között lejátszott mérkőzés adataiból: Dainamite_0-vs-WrightEagle_21.xlsx

A hardcore avatárfejlesztő nem elégszik meg az alábbi YouTube-ra feltöltött videókkal, hanem a soccerwindow2 vagy az rcssmonitor progikkal játsza le a rögzített rcg állományt: Dainamite_0-vs-WrightEagle_21.rcg

Itt az egész mérkőzés:

ez pedig külön csak a gólokat tartalmazó videó összeállítás

Ma este addig nem jutunk, hogy David Brillinger potenciálfüggvényes [Brillinger, D.R., A potential function approach to the flow of play in soccer, J. Quantitative Analysis in Sports 3, Issue 1, 2007. http://www.bepress.com/jqas/vol3/iss1/3/] felépítsük ezekr az adatokra, de a [Duch J, Waitzman JS, Amaral LAN, 2010 Quantifying the Performance of Individual Players in a Team Activity. PLoSONE 5(6): e10937. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010937] "flow network" gráfjaihoz hasonlóakat tudunk rajzolni. Hozzáadott értékünk, hogy a játékosokat reprezentáló csomópontok nagyságát a (passzolásokra, mint linkekre felépített) Google PageRank algoritmus alapján rajzoljuk. Így kapjuk a WrightEagle csapatra vonatkozó következő gráfot, amiben az összes passzal foglalkoztunk:

illetve így módosul a gráf, ha (a fenti cikk értelmében) csak a góllal vagy kapuralövéssel végződő passzsorozatokkal foglalkozunk:

 

B.Ú.É.K 

Szólj hozzá!

FerSML platform logo

2011.10.21. 09:11 nb

A Mesterséges intelligencia a gyakorlatban: bevezetés a robotfoci programozásba című könyv csapataihoz szükségem volt egy csapat címerre, kínálta magát a lehetőség, hogy egyben a FerSML platform logóját is elkészítsem.

Több ötletemet dédelgettem már korábbról, a legerősebbnek egy szemüveget viselő futballabda tünt, de végül a focit formáló billentyűzet győzött, íme néhány példa, lehet szavazni a legjobbra.

S néhány picit nagyobban is:

- fersml_logo284x-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- fersml_logo284x-d

Kollégám javaslatára egy színes billentyűs változat:

FerSML_platform_logo_nehany_szines_bill_284x.png

Szólj hozzá!

Címkék: logo fersml platform

Football Computing

2011.06.12. 15:21 nb

A legeslegszélesebb körben keresünk érdeklődőket, kapcsolatokat az alább linkelt anyag mentén, ha a kedves Olvasóban felmerül potenciális érdeklődő gondolata, ezzel fel tudja hívni a figyelmét, különös tekintettel a friss, a tudomány-innováció programban megjelent két GOP pályázatra :

Szólj hozzá!

Címkék: fersml platform football computing avatar technology

Szurkolói erőforrás megosztás és a magyar labdarúgás stratégiájának kritikája

2011.03.29. 13:15 nb

Évek teltek el mióta komolyan felmerült bennem egy labdarúgás szimulációs szakértői rendszer létrehozása. Ha jól emlékszem, akkor („Loki időszámításban” ez) azon a nyáron történt, aminek végén Adamo Coulibaly a DVSC TEVA játékosa lett. Azóta sok minden történt:

 • letisztult a FerSML(Footballer and Football Simulation Markup Language, labdarúgás-szimuláló jelölőnyelv) platform terminológiája,
 • tudjuk, hogy mit szeretnénk csinálni (informatikával és matematikai statisztikával támogatott sporttudományt),
 • és mit nem szeretnénk (például robot focit, ami mesterséges intelligencia).

Időközben volt egy világbajnokság, a debreceni labdarúgás megjelent a Bajnokok Ligájában, majd az Európa Ligában, ám ezen pezsdítő események sem vezettek el oda, hogy ma rendelkeznénk a játékosok, csapatok, edzők áhított avatárjaival...

Miért?

Adatéhség

Mert bár a játék (objektív) megfigyelésére a technológia rendelkezésre áll (például videó vagy GPS alapú termékek), de ezek elérhetetlenek a szurkolók számára. Korábbi elképzeléseink, miszerint a szurkolók lelkesedésből legalább annyi adatot meg tudnak figyelni egy mérkőzésből, mint a VB szokásos statisztikái, teljesen életképtelennek bizonyultak. Jóval komolyabb adathalmazt (a mi terminológiánkban szurkolói avatár forrásokat) sikerült előállítanunk, de ezek nem „spontán”, hanem a hallgatóink direkt szervezésével, például nyári ösztöndíj (ETO-DVSC) vagy szeminárium (Liverpool-DVSC) keretében történtek.

A megoldás

Az eddigi sikertelenséget fel kell ismerni és ez alapján dönteni a hogyan továbbról. Ennek megfelelően olyan megoldáson törtem a fejem, ami életképes lehet. Hogy valóban az-e, szeptemberre már kiderül. Csak a legfőbb használati eseteken keresztül és pár mondatban vázolom:

 • mobilos „on-line” szurkoló: a szurkoló a mérkőzést a helyszínen vagy távol, de az élő közvetítést nézve csakis egyetlen játékost „figyel meg”: telefonja egyik gombját megnyomja, ha a játékosa megkezdi a labdabirtoklást, illetve egy másikat nyom, ha befejezi azt. Ennyi.
 • pc/tv-s „on-line” szurkoló: olyan, mint az előző, de egy általunk adott médialejátszóban nézi a szurkoló a mérkőzést, ahol több eseményt is jelezhet az egyetlen játékosa kapcsán, akit figyel.
 • pc-s „off-line” szurkoló: olyan, mint az előző, de az általunk adott médialejátszóban sokkal kifinomultabb eseményeket is felvehet, sőt visszatekerhet, korábbi felvett adatait módosíthatja.

Mindhárom esetben a szurkoló kapcsolatban van a mi számítógépünkkel, aki összefogja a szurkolóktól érkező „jelentett, közvetített” eseményeket. Itt számítunk majd média szponzorokra is a következő pozitív visszacsatoláshoz: a média partner abban segít, hogy minél több szurkoló megismerje az ismertetett három fő használati esetet, cserébe a szerveren összegyűjtött (összevetett, szűrt, elemzett) adatokat megkapja. (Gondoljunk például arra, hogy várhatóan a bejövő adatok alapján sokkal bővebb szöveges közvetítés generálható, mint ami napjainkban tipikus.)

Mi adja a siker lehetőségét? A magyar labdarúgás negatív visszacsatolásban (nem felemelő, nem sikeres, ezért nem állítja maga mögé a társadalmat, a gyerekeket, ami gondokat okoz a sport nevelésben, kiválogatásban, tehetséggondozásban, így nem felemelő és sikeres kimenetet fog produkálni és visszatértünk a zárójel elejére s.í.t., s.í.t., s.í.t.) van, ami atomerőműnél szerencsés, élsportnál/tömegsportnál halálos. Ennek az ördögi körnek a megtörése a célja a magyar labdarúgás stratégiájának.

Óriások vállán állnak

Amihez a magyar gazdasági, tudományos és sport élet ikonjai adták hozzá a munkájukat és a nevüket. Hogy a tervük sikeres-e majd a pályán derül ki úgy 10-20 év múlva. Nem csupán azon, melyre a válogatottunk fut ki, hanem ott is, ahol majd az unokám az akkori Nyilasi Tibor vagy az akkori Diego Forlan akar majd lenni, ha akar majd. Ha tehát sikeres a terv, majd akar.

A dokumentumban szerepel a "SPORTEGÉSZSÉGÜGY ÉS TUDOMÁNY", ám ennek kibontásában csak ismert, várható momentumokat említenek. Amik nem vitás, hogy szükségesek. Hiszen sikeres csapatoknál mindig ott a támogató egészségügyi háttéripar. (A gyerekkori képzést is ugyanilyen fontosnak tartom, hiszen saját tapasztalata mindenkinek, hogy ha megcsúszik, gondolkodás nélkül „kisagyból” jön számos izom előre huzalozott automatikus válasza, ami biztosítja, hogy nem esik el... de ehhez kellett az a tanulási folyamat, a huzalozás alapja, amikor 9 hónapos kortól 4 éves korig naponta elesett.)

Ha azokat az aspektusokat erősítjük tovább, amikben erősek voltunk/vagyunk és amiben mások is erősítenek, az nem fog minket előnyhöz juttatni. Ennek kapcsán nagyon él bennem, hogyan írt és még inkább mire figyelmeztetett Sebes Gusztáv az aranycsapat felemelkedéséről: taktikai fölényben vagyunk, de a világ gyorsan megtanulja, amit mi most tudunk és tovább is lép rajta (igaza is lett, például a felállást a brazilokkal társítja ma már a "futball emlékezet"). A jelen dokumentumra vetítve ez azt jelenti, hogy ha a tervezés során nincsenek benne olyan aspektusok, amik mindenki elé vihetnek minket, akkor nem meglepő, hogy nem is fogunk senki elé érkezni a végén sem.

A szimuláció alapú elemzéssel és döntéstámogatással mindenki elé léphetünk eggyel! Szerintem.

Az a szurkoló társam, aki a fent említett három fő használati esetben el tudja képzelni, hogy egy játékost „örökbe fogadva”, megfigyeli a játékát, tudja ezt jelezni az nbatfai@gmail.com címen.

További érdeklődőknek: Piramis Számítások.

Szólj hozzá!

Címkék: sebes gusztáv fersml labdarúgás magyar stratégiája

Elkezdődött a Liverpool FC - Debreceni VSC mérkőzés elemzése

2011.01.12. 12:52 nb

Elérhető a szurkolói avatár forrás az első félidőhöz:

Husi Gergő: http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=76663&name=DLFE-2524.xls

Az első grafikon, amit legeneráltunk: csak a lövéssel végződő sorozatok. Íme:

 

 Eredeti méretben, pdf formában: dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file

2 komment

Címkék: debrecen bajnokok ligája liverpool fc debreceni vsc avatár fejlesztés elosztott szurkolói avatár adatbázis foci szeminárium

Idővihar után ETO-DVSC 0-3 lenne? - folytatás

2011.01.08. 14:59 nb

Folytatjuk a http://fersml.blog.hu/2010/12/17/idovihar_utan_eto_dvsc_0_3_lenne posztunkban az alábbi idézettel megkezdett elemzést.

Ha egy idővihar megsemmisítené a bajnokság 6. fordulójának 3-0-ás Loki vereségét és csak a jelen posztban mutatott gráf maradna meg a mérkőzésről (a GÓÓÓL csomópont nélkül persze), akkor ez alapján az utókor inverz eredményt könyvelne el...

Az elemzés során a Duch J, Waitzman JS, Amaral LAN (2010) Quantifying the Performance of Individual Players in a Team Activity. PLoS ONE 5(6): e10937. doi:10.1371/journal.pone.0010937 http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010937 cikkből kiindulva reprodukáljuk annak eredményeit a 6. fordulóbeli Győr-Debrecen találkozóra, illetve saját ötleteinket is hozzáadjuk, kipróbáljuk.

A következő, a lövéssel végződő passzsorozatokat bemutató gráf játékosait már a valódi felállásnak megfelelően készítettük el (pontosabban ez volt a terv, ha van észrevétel, szívesen vesszük a kommenteket).

 

 

Magát a gráfot a Széll Sándor, Szimeonov György, Vaskó Gábor, A 2010–2011-es magyar labdarúgó-bajnokság   6. fordulóbeli ETO-DVSC mérkőzésének megfigyelési eredményei,   http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=72400&name=DLFE-2503.xls

adatok alapján építettük fel az Analitikai Szövésünk

Bátfai N., (2010), Van-e az objektum orientált programoknak anyanyelve: avagy egy analitikai szövés bevezetése, Híradástechnikai Szemle, (elfogadva).

AspectJ kódjának felhasználásával, s mivel ez alapban számolja a gráf csomópontjaira a "jóságot", avagy a PageRank értéket, így nem nehéz úgy továbbfejlesztenünk a gráfot, hogy nem a passzolási pontosság alapján méretezzük a csomópontokat, hanem a PageRank értékből számoljuk (a magasságot érdemes figyelni, mert a szélességet a név maga is befolyásolja)

 

2 komment

Címkék: debreceni vsc győri eto fc

Ismerkedés a japán (HELIOS) csapat szoftvereivel, avagy néhány triviális „Helló, Világ!”

2011.01.05. 12:35 nb

Kezdhetnénk deduktívan: a Doxygen-el legeneráljuk a doksit (librcsc-4.0.0 és agent2d-3.0.0, en.sourceforge.jp/projects/rctools/) és elkezdjük tanulmányozni az OO rendszert.

 

De induljunk el inkább a játékos ágens main függvényéből! A jelkezelés után a játékos ágens IO multiplexeléssel fut majd. Mindkét esetben végzünk néhány placebo „Helló, Világ!” jellegű módosítást.

A librcsc-4.0.0/rcsc/common/basic_client.cpp forrásban a
void
BasicClient::runOnline( SoccerAgent * agent )
A select visszatérésének else ágába vegyük be a következő triviális feltételvizsgálatot

if(M_socket->fd(), &read_fds){
            // received message, reset wait time
            waited_msec = 0;
            timeout_count = 0;
            agent->handleMessage();
}

sőt, hogy lássunk iv valamit tegyünk be egy kis logolást is

if(M_socket->fd(), &read_fds){
            // received message, reset wait time
            waited_msec = 0;
            timeout_count = 0;
            agent->handleMessage();
            std::cerr << "Hello, World!"
}
Majd jöhet a librcsc-4.0.0 könyvtárban a make, make install

A agent2d-3.0.0/src/main_player.cpp forrásban ugyancsak tegyünk néhány placebo átalakítást:
    //sig_action.sa_handler = &sig_exit_handle;
    //sig_action.sa_flags = 0;
    sig_action.sa_handler = sig_exit_handle;
    sig_action.sa_flags = SA_RESTART;
    std::cerr << "Hello, World!"
                  << std::endl;
Végül jöhet a agent2d-3.0.0 könyvtárban a make, majd lehet tesztelni a mérkőzés közben az átalakításaink „hatásait”!

Szólj hozzá!

Címkék: 2d helios robocup agent2d librcsc

FerSML avatár 2 RoboCup foci ágens

2011.01.01. 14:08 nb

Már tárgyaltuk, hogy a RoboCup esetében a feladat a megadott szimulációs környezetben intelligens (azaz focizni tudó) viselkedés kialakítása a játékos ágenseknél. Ezzel szemben a FerSML platformon feltesszük, hogy a játékosok már alapértelmezésben rendelkeznek a pálya és játék megfelelő belső reprezentációjával, tehát ennek kialakítása nem cél.

Ezért a FerSML platform szempontjából robotfoci csapat építése nem érdekes. A szerver oldal, vagy akár az egész protokoll módosítása viszont már megfontolandó lehet. Ezért és persze, mert végül is jó programozási móka ismerkedünk tovább a RoboCup platformmal. Azon belül is a világbajnok japán HELIOS csapat szoftvereivel. Ebben a posztban a soccerwindow2 alkalmazásukat nézzük majd meg.

Illetve elvben egy FerSML avatár 2 RoboCup foci ágens konverter írása is lehetséges lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: helios robocup agent2d librcsc soccerwindow2

A robotfocitika három törvénye

2010.12.28. 12:18 nb

 • Robot nem rúghat gólt emberi kapuba!
 • A robotnak engedelmeskednie kell az emberi játékos „HAGYD!” parancsának, ha az nem ütközik az első törvénybe!
 • A robotnak védenie kell a saját kapuját, ha az nem ütközik az első vagy a második törvénybe!

Kétlem, hogy 2050-re kénytelenek lennénk ilyen törvényeket programozni a robotokba, ha győzni akarnánk a hibrid világbajnokságon (Stuart Russel, Peter Norvig: Mesterséges intelligencia, Panem 2005, 1064. o.) de ki merne jósolni?

Első lépések

A https://sourceforge.net/projects/sserver/ lapról az rcssserver és az rcssmonitor telepítése (itt olvashatsz a szerverről, azaz a szimulációs környezetről részletesebben: http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=72287&name=DLFE-2502.pdf a 29. fóliától)

Ágensek fejlesztése a FerSML platform szempontjából irrelevánsnak tűnik most, viszont a szerveroldal esetleges továbbfejlesztése nem. Ez indokolja, hogy érdemes megismerkednünk a RobotFoci 2D szimulációs platformmal.

A világbajnok japán csapat forrásai GNU licenccel hozzáférhetőek, s az Agent2D csomagon alapulnak. Az említett csapatot bemutató doksiban (http://julia.ist.tugraz.at/robocup2010/tdps/2D_TDP_HELIOS.pdf) ajánlják, hogy saját csapatunkhoz is érdemes ebből kiindulni. Tegyük ezt!

(Itt egy YouTube videó az ugyancsak nyílt, kínai csapattal vívott döntőről: http://www.youtube.com/watch?v=BVWkndHk3AE)

Agent2D, C++


Letöltés: japánul olvasók komoly előnyben, http://en.sourceforge.jp/projects/rctools/releases/
Az agent2d sikeres telepítéshez fent kell legyen a Boost template metaprogram könyvtár (olyan, mint a Loki könyvtár), ezt kényelmesen felteheted akár a Synaptic-al is. Illetve szükség van a librcsc-re, amit ugyanerről a lapról forrásban ránthatsz le. Autoconf-os, így a szokások módon tedd fel:

./configure --prefix=/home/norbi/locallibrcsc/
make
make install


Az Az agent2d installkor pedig hivatkozz erre

./configure --with-librcsc=/home/norbi/locallibrcsc/
make

az src/start.sh szkripttel tudod indítani a mérkőzést

 

Atan, Java
 

Természetesen Javában is kísérletezhetsz, például az Atan http://atan1.sourceforge.net/ segítségével. (A http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=72287&name=DLFE-2502.pdf előadásban említett néhány egyszerűbb Java csomag után döntöttünk e mellett.)


 

 

3 komment

Címkék: helios robocup agent2d librcsc rcssserver rcssmonitor

A tudat és a foci

2010.12.27. 15:23 nb

A képzelet és a valóság kéz a kézben járnak: képzeletünkben kel életre a valóság és a valóságban van a képzeletünk. Óvatosnak kell azonban lennünk, mert köztudott, hogy a beszélt nyelv olyan gazdag, hogy meg sem kottyan neki még saját ellentmondásait is hordozni! Azaz alá lehet igaznak tűnő (igaz) érveléssel támasztani bármit és a bármi ellenkezőjét is. Ezért szűkítsük figyelmünket az alábbi kérdés mentén: van OBJEKTÍV hatása a szurkolásnak?

Élesben a foci kapcsán nehéz lenne vizsgálódni, mert bár vannak esetek, amikor valamilyen okból nincs szurkolás, de soha nem tudnánk meg, MI LETT VOLNA HA van – és megfordítva. Azaz itt nincs lehetőség kontroll mérésekre.

Olyasmi kísérletekre gondolok, melyekben patkányokat két csoportra osztunk. Az egyik csoport élete nem változik: ketrec (gondolom) stb. A másik csoportot "szeretgetik", jó terrárium, mezek, szurkolók - hogy valami kötődés kialakuljon. De ez talán nem is lényeges, sőt félrevezető lehet az értelmezésben, így inkább maga a kísérlet lenne a lényeg:

A patkányok versengenek a labirintusban (pl. kijutás vagy elrejtett táplálék megkeresése: ez lenne a sport) az alábbiak szerint

 • nincs szurkolás a két csapatba rendezett patkányok versengése alatt
 • van szurkolás a verseny helyén
 • van szurkolás a verseny helyén valami olyan módon, ami a hozzáértők szerint persze triviálisan nem zavarja meg a versengő állatokat
 • van szurkolás a verseny helyétől (térben vagy időben) távol

Sci-fi, avagy mit szeretnénk vizsgálni


Van-e (a triviálison túl) akaratunknak hatása a valóságra, ez a kérdésünk.

Penrose-Hameroff ORCH OR tudatmodell

www.tankonyvtar.hu/informatika/javat-tanitok-1-1-5-080904

Metaszint


A kísérlet kivitelezésében szereplő egyik kísérletvezető annak "szurkol", hogy "ne szurkolt" állatok legyenek sikeresek a labirintusban.
 

Szólj hozzá!

Idővihar után ETO-DVSC 0-3 lenne?

2010.12.17. 10:44 nb

Ha egy idővihar megsemmisítené a bajnokság 6. fordulójának 3-0-ás Loki vereségét és csak a jelen posztban mutatott gráf maradna meg a mérkőzésről (a GÓÓÓL! csomópont nélkül persze), akkor ez alapján az utókor inverz eredményt könyvelne el...

Megkezdődött 2010–2011-es magyar labdarúgó-bajnokság 6. fordulóbeli ETO-DVSC mérkőzésének elemzése. Ez az első olyan mérkőzés, melynek részletes avatár-forrás állománya van:

http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=72400&name=DLFE-2503.xls

Pár sorban tájékoztatást adunk az elemzés megkezdéséről. Célunk, hogy talán több érdeklődő fog bekapcsolódni a mutatott avatár-forrás állományok készítésébe, s kialakul egyfajta "public resource computing" a fociban.

A következő cikk flow networks gráfját építettük fel a szóban forgó mérkőzésre:

Duch J, Waitzman JS, Amaral LAN (2010) Quantifying the Performance of Individual Players in a Team Activity. PLoS ONE 5(6): e10937. doi:10.1371/journal.pone.0010937
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010937

A gráf csomópontjai a játékosok, élei a passzok és a lövések, amikből minél több történt, annál vastagabb az él.

 

 

 

Eredeti méretben és pdf (skálázható) formában itt:

http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=74228&name=DLFE-2514.pdf


További elemzések a Debreceni Egyetem "World Football - Modelling and Visualizing" szemináriumán:

http://dev.inf.unideb.hu:8080/web/api/udv?p_p_id=20&p_p_lifecycle=0&p_p_url_type=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_20_struts_action=%2Fdocument_library%2Fview&_20_folderId=71901

A szóban forgó (Quantifying the Performance of Individual Players in a Team Activity) cikk mintájára lásunk egy olyan gráfot, amiben a csomópontok elhelyezkedését a csapat valódi felállása alapján szerveztük meg! Íme:

 

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen world of football and networks flow university modelling visualizing

Hallgatói-szurkolói avatárok

2010.10.02. 15:26 nb

Hogy néhány újdonsággal kezdjem a készülő, vagy helyesebben hamarosan, a TÁMOP 4.1.2 pályázat keretében elérhető Mobil programozás/Nehogy már megint a mobilod nyomkodjon Téged! című digitális könyvemből: a HTML-XML labor feladatait ki lehet váltani szurkolói avatáros példákkal, illetve a Debreceni Fejlesztői Hálózatba is be lehet lépni egy érvényes szurkolói avatár elkészítésével.

Ez a poszt a FerSML (labdarúgás szimulációs jelölőnyelv) szurkolói avatárok Relax NG kompakt szintaxisa szerinti parancssori validálást és a Public Resource Football Computing maven forráscsomag felélesztését segíti GNU/Linux és Windows rendszerek alatt. Akik ettől nem rettennek el, lapozzanak tovább! Ellenben viszont a nem informatikusok ezt a korábbi posztot olvashatják élvezettel.

7 komment

A Szurkolói Avatár Adatbázis építése a Debrecen Európa Ligás csoportjában

2010.09.16. 16:49 nb

Kedves szurkolótársak, akinek van kedve-ideje bekapcsolódni a szurkolói avatárok készítésébe, immár egyszerűbb módon is részt vehet ebben a közösségi munkában. Nem kell a Relax NG kompakt szintaxisa alapján érvényes XML dokumentumot létrehoznia, hanem elég ezt a táblázatot kitöltenie a megfigyelései alapján! Magam úgy szoktam eljárni, hogy rögzítem a digitális TV adását és aztán ezt megállítva, adott esetben visszatekerve a következőket vizsgálom az egyik csapat vonatkozásában:

Mezszám, ehhez segítenek az esti meccs kapcsán ezek a lapok az UEFA-tól:


Labdasz., az számít egynek, ha valaki labdát szerez és megtartja, megjátssza vagy elindul vele. Adott játékos vonatkozásában ez a rubrika azt mondja meg, hányszor tette ezt.
Lövés, kapura lövések száma, nem számít, eltalálta-e, csak a szándék és a lövés ténye (a luft nem számít lövésnek :)
Szóló, labda szerzés  vagy lekezelés utáni hosszabb felfutás, közben például csel, amiket Varga Józsi szokott csinálni a BL, EL-ben :)


Mezsz. Labdasz. Lövés Szóló

Avatár fejlesztő neve:

Email címe:

Megjegyzése:


Szólj hozzá!

Nemzeti Szurkolói Avatár Adatbázis

2010.08.19. 13:27 nb

Vannak kétkedő hangok, de a Magyar labdarúgó-bajnokságot, a Magyar kupát és a Magyar ligakupát olyan fontosnak érezzük, hogy külön blogban foglalkozunk majd a Nemzeti Szurkolói Avatár Adatbázis megalkotásával: http://nsza.blog.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: magyar kupa magyar ligakupa fersml labdarúgás szimulációs jelölőnyelv magyar labdarúgó bajnokság szurkolói avatárok

Távkapcsoló behűtve, kedvenc csokis-zabpelyhes keksz a tálcán: kezdődhet az FK Dinamo Kijev - AFC Ajax mérkőzés (szurkolói avatárjainak készítése)

2010.08.18. 17:01 nb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(1. ábra Dinamo 3-2-3-1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(2. ábra Ajax 4-3-2)

Ma este toljuk, addig is a csokis-zabpelyhes keksz receptjét meg tudom írni.

Szólj hozzá!

Erő a zavarban, avagy legyűri a Debrecen a Lovech együttesét és legyűrné a Lovech a VB spanyol nemzeti tizenegyét?

2010.08.13. 15:25 nb

Még mindig csupán a Debrecen-Lovech összecsapás előkészületeinél tartunk, mert a BL-ben „megszokott” módszer szerint az első mérkőzés alapján állítjuk össze a két csapat aktuális szurkolói avatárját. De addig is a már sokat bírált „ALL_FORMATIONS” opcióval futtatva a szimulációs programot, prezentálunk néhány eredményt a Debrecen-Lovech és kontrollként a VB győztes spanyol gárda és a Lovech között.

Tehát még mindig csupán a Debrecen-Lovech összecsapás előkészületeinél tartunk, mivel a Lovech csapatához nem rendelkezünk szurkolói avatárral, ennek elődjét az UEFA adataiból becsültük (de azt is csak részlegesen, mert a BL statisztikák gazdagabbak, mint az EL-nél fellelhetők, de jóval szegényesebben, mint azt a VB-n megszokhattuk.)

Debreceni győzelemben hiszek (Loki szurkolóként ez természetes), annak ellenére, hogy ezt a szimulációk sajnos koránt sem akarják alátámasztani.

Debrecen-Lovech
(by Public Resource Football Computing for FerSML 0.0.11)
  4-3-3 4-4-2 4-3-2-1 3-4-3 4-2-3-1
4-3-3 24 434 42 14 428 58 117 275 108 30 417 53 31 429 40
4-4-2 9 455 36 9 437 54 108 293 99 10 460 30 34 394 72
4-3-2-1 13 459 28 5 473 22 133 277 90 5 467 28 143 267 90
3-4-3 18 449 33 16 433 51 97 324 79 20 428 52 24 437 39
4-2-3-1 25 437 38 28 407 65 129 284 87 45 385 70 192 225 83

(1. táblázat Az első oszlopban a Debrecen felállásai, a második sorban a Lovech hadrendek, ezen belül: Debrecen győz, Lovech győz, döntetlen a számhármasok sorrendjének értelmezése.)

Jobb eredményt reméltünk a Bázel elleni első mérkőzésen felvett avatárokkal, de hiába.

Debrecen (első Bázel elleniből) -Lovech
(by Public Resource Football Computing for FerSML 0.0.11)
  4-3-3 4-4-2 4-3-2-1 3-4-3 4-2-3-1
4-3-3 25 432 43 25 422 53 122 289 89 25 429 46 25 441 34
4-4-2 1 480 19 4 456 40 38 365 97 3 472 25 13 432 55
4-3-2-1 22 435 43 19 424 57 231 188 81 20 441 39 178 239 83
3-4-3 7 471 22 8 448 44 42 391 67 11 448 41 24 437 39
4-2-3-1 19 440 41 24 435 41 110 306 84 26 426 48 103 323 74

(2. táblázat Debrecen győz, Lovech győz, döntetlen a számhármasok sorrendjének értelmezése.)

Csak egy, az aláhúzott és vastagon szedett párosítás kecsegtető.


Kontrollként összeengedtük szimulációs arénánkban a Lovech csapatár a VB-n győztes spanyol nemzeti gárdával, íme

ESP (2010-es VB) -Lovech
(by Public Resource Football Computing for FerSML 0.0.11)
  4-3-3 4-4-2 4-3-2-1 3-4-3 4-2-3-1
4-3-3 483 5 12 478 10 12 498 0 2 457 4 39 497 0 3
4-4-2 448 23 29 429 28 43 490 1 9 431 26 43 454 16 30
4-3-2-1 403 17 80 408 47 45 494 1 5 413 16 71 483 6 11
3-4-3 356 35 109 412 28 60 492 2 6 402 34 64 471 16 13
4-2-3-1 446 28 26 339 88 73 455 21 24 383 67 50 409 53 38

(3. táblázat ESP győz, Lovech győz, döntetlen a számhármasok sorrendjének értelmezése.)

Összefoglalva a szimulációk hasonlóan nem adnak esélyt a Debrecennek a Lovech-val szemben, mint ahogyan annak sem a spanyol válogatott ellen. Még szerencse, hogy a program „ALL_FORMATIONS”, azaz jelen eredményeit nem lehet kézpénznek venni!
 

Szólj hozzá!

Közösségi erőforrás-megosztás és számítások a labdarúgásban

2010.08.08. 20:23 nb

Ennek az egy oldalas összefoglaló írásnak a célja a labdarúgás szimulációs platformunk bemutatása, minek kapcsán az elmúlt hetekben ugyan már több internetes csatornán elkezdtük a közösségépítést, ám privátban kaptam olyan visszajelzéseket, miszerint lenne érdeklődés, de kívánatos jobban kifejtenünk, miről is van szó! Ezért születik hát most ez az írás.

A labdarúgás szimulációs platform két részből áll. Az egyik, az alap: egy formális nyelv, amin úgy le tudjuk írni, úgy tudjuk jellemezni a labdarúgók és a vezetőedzők tudását, viselkedését, hogy ezt a leírást még a számítógépek is megértik. S ez esetben tudunk olyan szimulációs szoftvert írni, amivel mérkőzések (sokaságát) tudjuk lejátszani. Ez a szimulációs program alkotja a platform másik részét.

Észrevehetjük, hogy maga a platform nem foglalkozik sem a játékosokat vagy a vezetőedzőket leíró adatok begyűjtésével, sem a szimulációk alapján készített döntés-támogatással. Konkrétan tehát a platformbeli munkánk során nem fókuszálunk sem videó-feldolgozás, sem bármilyen más alapon működő játékos megfigyeléssel és arra sem adunk javaslatot, elemzést, hogy a vezetőedző kit, hol, mikor, milyen feladattal lásson el a csapatban.

Amivel a platformban foglalkozunk az tisztán tudományos cél: a leíró nyelvet és a szimulációt közösen úgy (ki)fejleszteni, hogy a számítógépen szimulált mérkőzések olyan jellemzőket mutassanak, amiket a valódiak is, ha megmérjük azokat. Tehát például egy szimulált VB-n ugyanolyan legyen az összes lőtt gólok számának véletlentől való függése, mint amilyen az a valódi VB-ken.

A valósággal megegyezően működő, azaz a jó szimulációs modell kifejlesztése nem egyszerű feladat. Legjobbak úgy lesznek az esélyeink, ha bárki érdeklődőnek megadjuk a lehetőséget, hogy bekapcsolódhasson a kutatási-fejlesztési feladatokba, ezért a leíró nyelvet és a szimulációs szoftvert, tehát a szimulációs platformunkat nyílt forráskódú projektként fejlesztjük.

Elosztott Szurkolói Avatár Adatbázis

Természetesen a fejlesztéshez szükségünk van adatokra, ennek az „adat-éhségnek” a csillapítására lehet egy alternatíva a szurkolói avatárok alkalmazása. Ezen a területen folyik most, a labdarúgást szerető és értők körében a közösségépítés. Bárki, aki szereti a focit és adott mérkőzésen megfigyelné, feljegyezné éppen azokat az infókat, amiket aktuálisan használ a platform, az máris egy potenciális avatár-fejlesztő!

Mi lesz a platform, ha nagy lesz?

A platformnak, mint említettük tudományos célja van, ha ezt sikerül teljesíteni, akkor a szurkolói változat a rajongókat szórakoztathatja, szervezheti, de megfelelő üzleti modellek mellett a platformra alapozva olyan cégek is alakulhatnak melyek profi klubok számára a professzionális döntéstámogatást tűzik ki üzleti céljukként.

Mindenesetre a használt nyílt forráskódú licenc következtében egyben közkincs is lesz és marad.

További tájékoztatásul, az irodalmi hivatkozásokkal is tűzdelt korábbi Közösségi erőforrás-megosztás a labdarúgásban című bejegyzéssel olvasását javasoljuk az érdeklődő Olvasónak.

1 komment

Címkék: nemzeti bajnokság fersml közösségi erőforrás megosztás public resource computing labdarúgás szimulációs jelölőnyelv football(er) simulation markup language public resource football computing labdarúgás szimuláció elosztott szurkolói avatár adatbázis

Megkezdődtek az előkészületek a Debrecen és a Lovech közötti mérkőzések elemzéséhez és szimulációjához

2010.08.07. 18:48 nb

Mint ahogyan a Football Simulations in the Practice blugunkban már tudósítottunk róla: megkezdtük az előkészületeket a Debrecen előtt álló stáció elemzéséhez.

Az UEFA statisztikai lapjaiból

indulunk ki, s az első mérkőzés után készítjük el a két csapat szurkolói avatárjait. A következő két felállás elkészítésével kezdtük meg a munkát:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az avatár fájlok itt találhatóak: http://www.inf.unideb.hu/~nbatfai/Debrecen_Lovech/ Ha érdekelnek az előzetes szimulációs eredmények, akkor:

4 komment

Címkék: debrecen labdarúgás uefa avatár szimuláció fersml labdarúgás szimulációs jelölőnyelv football(er) simulation markup language public resource football computing labdarúgás szimuláció avatár fejlesztés avatár fejlesztő európa kupa lovech

Megmagyarázzuk a bizonyítványt, avagy miért nem csapott le a magyar turul?

2010.08.05. 15:24 nb

Tegnap azzal a kérdéssel kezdtük, hogy lecsap-e Bázelben a magyar turul? Nem csapott le. Sokan ezt számon is kérik a szimulációkon…

Vereséget mi sem vártunk, de csak a 4-3-2-1 és 4-2-3-1 esetén nem, illetve 3-4-3 formációban volt még halvány győzelem jósolva, illetve 4-4-2 esetén egy még halványabb, ha a Bázel is 4-4-2 rendben játszik.

Ma este újra belenézek a mérkőzésbe, de a hivatalosan felvillantott 4-1-4-1 nekem inkább 4-3-3-nak tűnt. S erre tudjuk építeni a szimulációs bizonyítvány magyarázatát :) A tegnapi kezdővel most 4-3-3-ban futtatunk egy szimulációt, hogy pontosítsuk a korábbi „előrejelzést”.

Folyt. köv. hamarosan. és íme:

 2999 mérkőzésből 254 bázeli, 356 debreceni győzelem, illetve 2388 döntetlen. (+/-1 a megjelenítés miatt lehet differencia, ha a kedves olvasó összeadja a 3 számot, volt már ilyen)

Érdekes, hogy mennyire "érzékeny" a modell a 33-as és a 77-es (már megszokhattuk, hogy nem használjuk fel a játékosok nevét) középályás pozíciójának megcseréslésére, mert lássuk csak:

 

Hogy emlékeztek, hol játszottak (átlátszó műblogger kérdés :), mert a modell szempontjából az utóbbi szimuláció sikeresebb, abban az értelemben, hogy jobban fedte a valóságot a kimenetelt illetően.

Az első és második kép mutatta szimulációkban ezeket a debreceni avatárokat használtuk:

 

(A DVSC-nek nem találtunk megfelelő licencű logót, az FC Basel esetén a Wikipédián volt használható engedélyű, itt: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/FC_Basel.png s ennek a linknek a megadásával eleget is tettünk az engedély előírásának.)

2 komment

Címkék: bajnokok ligája basel európa liga fersml labdarúgás szimulációs jelölőnyelv football(er) simulation markup language labdarúgás szimuláció elosztott szurkolói avatár adatbázis

Lecsap ma Bázelben a magyar turul? - frissitve a kezdővel

2010.08.04. 14:25 nb

Mindenesetre a szimulációk nem mutatnak vereséget. Korábbi postunkban már alátámasztottuk, hogy a "hazai" mérkőzésen sem érdemelt vereséget a csapat, de most határozottab győzelmet jeleznek előre 4-3-2-1 vagy 4-2-3-1 felállás mellett a számításaink.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár kicsit (sajnos a rosszabb irányba) módosultak az előrejelzések, mint a legutolsó postunkban azt vártuk, de az iménti "finomított" felállással a következő, továbbra is bíztató eredményt kaptuk: 20.000 mérkőzésből:

 • 10.648 győzelem
 • 967 vereség
 • 8.385 döntetlen

Ezzel a debreceni és a korábbi bázeli avatárokkal számoltunk:

Folyt. köv. hamarosan... és íme: a klub lapján közölték a kezdő 11-et! Ennek megfelelően, ők a 4-3-2-1 rendbe szervezve:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Futtatjuk a szimulációkat: az eredmények közlése előtt azt meg kell jegyeznünk, hogy a FerSML platform még biztosan nem képes az ilyen finomságok jelzésére, ezért csak érdekességként közöljük, hogy a lap tetején közölt összeállításhoz képest kissé defenzívebbé vált így a csapat (a szimulációink szerint). Számszerűen, folytatódott a rosszabb irányba tolódás, s immár a döntetlenek vannak többségben. 5.000 mérkőzésből

 • 2.356 döntetlen
 • 1.989 győzelem
 • 654 versegég

Illetve vegyük észre, hogy a vereségek száma is (arányaiban) megháromszorozódott. Ezzel az aktuális kezdővel frissített debreceni avatárral dolgoztunk:

9 komment

Címkék: debrecen bajnokok ligája dvsc labdarúgás szurkoló basel avatár szimuláció bazel fersml közösségi erőforrás megosztás volunteer computing labdarúgás szimulációs jelölőnyelv football(er) simulation markup language public resource football computing labdarúgás szimuláció avatár fejlesztés avatár fejlesztő elosztott szurkolói avatár adatbázis

A magyarok labdáitól… avagy a Bázel-Debrecen előtt

2010.08.01. 12:08 nb

Előző postunkban megmutattuk, hogy a Debrecen-Bázel mérkőzés alapján készített szurkolói avatárokkal szimulált mérkőzések remekül támasztják alá H.A. vezetőedző „nem érdemeltünk vereséget ezen a mérkőzésen” szavait, mivel a leszimulált 20.000 találkozóból

 • a legtöbb esetben, 15.031 alkalommal eldöntetlen maradt a találkozó
 • csupán 1.766 alkalommal győztek a helvétek,
 • s közel dupla annyi, egészen pontosan 3.203 alkalommal mi arattunk diadalt!

Most a szimulációs programot egy másik üzemmódjában futtattuk (egyszerűen az ALL_FORMATIONS_SIM rádió gombot benyomtuk) és ugyanezen (a korábbi átaktikai ábrákon felvillantva a hazai mezszámokat) avatárokkal összevetettük a 4-3-3, 4-4-2, 4-3-2-1, 3-4-3, 4-2-3-1 hadrendek szimulációs eredményeit.

Kattints a továbbra, ha kíváncsi vagy a nyerő taktikára.

Szólj hozzá!

A magyarok labdáitól ments meg, Uram, minket!

2010.07.30. 11:38 nb

A magyarok labdáitól ments meg, Uram, minket! vagy ahogy már a Puskás-években is imádkoztak Európa stadionjaiban: A tergus Hungarorum libera nos, Domine!

(Az eredeti kossuthi idézet története itt olvasható: Halmágyi Miklós, A magyarok nyilaitól...)

Tegnap este feleségem-sportársammal elkészítettük a Debrecen-Bázel mérkőzés alapján a szóban forgó két csapat avatárjait. Az ezekkel az avatárokkal végzett szimulációkat most nem is a következő mérkőzés előrejelzésének kell tekintenünk, hanem sokkal inkább a lejátszott mérkőzés elemzésének. Éppen 20.000 alkalommal játszottuk le a szerda esti találkozót, ebből a szimulációban

 • csupán 1766 alkalommal győztek a helvétek,
 • közel dupla annyi, 3203 alkalommal arattunk mi diadalt
 • és a legtöbb esetben, 15031 alkalommal maradt eldöntetlen a találkozó

Tehát mi is csak alátámasztani tudjuk H.A. vezetőedző szavait: „nem érdemeltünk vereséget ezen a mérkőzésen”.

Ha érdekelnek a számítási eredményeink, klikk a továbbra!

2 komment

Címkék: debrecen bajnokok ligája basel avatár fersml labdarúgás szimulációs jelölőnyelv football(er) simulation markup language labdarúgás szimuláció avatár fejlesztés elosztott szurkolói avatár adatbázis

Mi történt az éjjel, avagy a Hogyan lehetsz avatár-fejlesztő? sorozatunk negyedik része

2010.07.29. 16:06 nb

Egy jó mérkőzést láttunk, amin sajnos veszítettünk, de abból születnek a legendák, ha egy ilyen helyzetből Bázelben 1:3 lesz az eredmény!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Debrecen 4-4-2: neveket nem, csak mezszámokat szerepeltetünk, íme az öszekötésük például itt megtalálható.)

Ma elkezdtük a Debrecen-Basel mérkőzés feldolgozását, ha érdekelnek az előkészületek, lapozz tovább!

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen bajnokok ligája basel avatár labdarúgás szimulációs jelölőnyelv football(er) simulation markup language avatár fejlesztés avatár fejlesztő elosztott szurkolói avatár adatbázis

Mennyire fontos a foci?

2010.07.26. 14:03 nb

Feszült a várakozás a szerdai Debrecen-Bazel mérkőzés előtt. De mi már felkészültünk: a találkozó alapján elkészítjük a két csapat (Elosztott Szurkolói Avatár Adatbázisbeli) avatárját, így a Bazel-Debrecen előtt már képesek leszünk szimulációkat futtatni. Aki figyeli a FerSML platform fejlődését, az tudja: ezzel egyelőre annyi célunk lehet, hogy a szerzett tapasztalatainkat visszacsatoljuk magának a szimulációs modellnek a fejlesztésébe (tehát nyilván nem tartunk ott, hogy mondjuk ha a szimuláció kihozza a Loki fölényes győzelmét, akkor a Bazel már ki sem áll, hiszen a polip megmondta… )

De amíg várakozunk, néhány kérdés az aktuális események kapcsán. Az alcímek: hol végződik a foci közélet és hol kezdődik a banktitok, gyakorlatok négy éves kor alatt.

Még a Debrecen vs. Bazel avatárok építése kapcsán megjegyezhetjük, hogy az UEFA is közzétesz statisztikai jellegű adatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen dvsc bazel fersml labdarúgás szimulációs jelölőnyelv elosztott szurkolói avatár adatbázis baknokok ligája schlosser imre

Elosztott Szurkolói Avatár Adatbázis, avagy a Hogyan lehetsz avatár-fejlesztő? sorozatunk harmadik része

2010.07.22. 17:28 nb

Az álom elkezdődött” mondhatná a galaktikus 30-as, Santiago Munez: http://www.imdb.com/title/tt0380389/ A debreceni álom pedig úgy folytatódik, ahogy a kép mutatja.

 

 

 

 

Mint már a HUP-os http://hup.hu/node/90349 blogban ismertettük az elnevezést: Elosztott Szurkolói Avatár Adatbázis néven elkezdtük szurkolóként jellemezni a labdarúgást. Fő célunk, s egyben a FerSML platform célja egy olyan szimulációs környezet (egy új XML nyelv: az avatárok nyelve és az azt feldolgozó szimulációs szoftver) kialakítása, melyben a véletlentől függő, megfigyelt jelenségek ugyanolyan statisztikai tulajdonságokat mutatnak, mint amilyeneket a valóságban tudunk megállapítani.

2 komment