HTML

Labdarúgás szimulációk a gyakorlatban

A labdarúgás szimulációs jelölőnyelv a gyakorlatban. Közeleg csapatod mindent eldöntő mérkőzése? Kutasd magad a szakmai lehetőségeket: ki játsszon, hol játsszon, mit játsszon? Ha csak egyetlen A4 oldalt van időd elolvasni, akkor íme: ezt olvasd el.
Kiemelt cikk: Közösségi erőforrás-megosztás a labdarúgásban


FerSML=Football(er) Simulation Markup Language, azaz labdarúgás-szimulációs jelölőnyelv. (S íme itt a projekt honlapja.)

Ki ne szeretné?

Avatár fejlesztők mazsolázó


Bátfai Norbert: ESP, NED, Debrecen.
Bátfai Erika: Basel.
Így fest egy MOTOROLA DROID-on (wifin át) ez a blog:

Friss topikok

Linkblog

Idővihar után ETO-DVSC 0-3 lenne? - folytatás

2011.01.08. 14:59 nb

Folytatjuk a http://fersml.blog.hu/2010/12/17/idovihar_utan_eto_dvsc_0_3_lenne posztunkban az alábbi idézettel megkezdett elemzést.

Ha egy idővihar megsemmisítené a bajnokság 6. fordulójának 3-0-ás Loki vereségét és csak a jelen posztban mutatott gráf maradna meg a mérkőzésről (a GÓÓÓL csomópont nélkül persze), akkor ez alapján az utókor inverz eredményt könyvelne el...

Az elemzés során a Duch J, Waitzman JS, Amaral LAN (2010) Quantifying the Performance of Individual Players in a Team Activity. PLoS ONE 5(6): e10937. doi:10.1371/journal.pone.0010937 http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0010937 cikkből kiindulva reprodukáljuk annak eredményeit a 6. fordulóbeli Győr-Debrecen találkozóra, illetve saját ötleteinket is hozzáadjuk, kipróbáljuk.

A következő, a lövéssel végződő passzsorozatokat bemutató gráf játékosait már a valódi felállásnak megfelelően készítettük el (pontosabban ez volt a terv, ha van észrevétel, szívesen vesszük a kommenteket).

 

 

Magát a gráfot a Széll Sándor, Szimeonov György, Vaskó Gábor, A 2010–2011-es magyar labdarúgó-bajnokság   6. fordulóbeli ETO-DVSC mérkőzésének megfigyelési eredményei,   http://dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=72400&name=DLFE-2503.xls

adatok alapján építettük fel az Analitikai Szövésünk

Bátfai N., (2010), Van-e az objektum orientált programoknak anyanyelve: avagy egy analitikai szövés bevezetése, Híradástechnikai Szemle, (elfogadva).

AspectJ kódjának felhasználásával, s mivel ez alapban számolja a gráf csomópontjaira a "jóságot", avagy a PageRank értéket, így nem nehéz úgy továbbfejlesztenünk a gráfot, hogy nem a passzolási pontosság alapján méretezzük a csomópontokat, hanem a PageRank értékből számoljuk (a magasságot érdemes figyelni, mert a szélességet a név maga is befolyásolja)

 

2 komment

Címkék: debreceni vsc győri eto fc

A bejegyzés trackback címe:

https://fersml.blog.hu/api/trackback/id/tr212569694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

necklace 2011.01.08. 21:30:59

Helló!

Újból én akadékoskodnék egy kicsit.

1. Azt vizsgálni fogjátok-e/fogod-e, hogy ki-kinek !miért! passzol, és milyen szituációban választja az adott társat.

2. Elolvastam az eddigi cikkeket, és amennyire tudom figyelemmel követem az írásokat. Számomra továbbra is hiányzik az az elem az eddigi eredményekből, hogy miből gondolhatjuk, hogy a készülő modell eredményei/kimutatásai/tesztjei prediktív jellegűek-e.

3. Találtam egy vicces idézetet/mondást. Véletlenül akadtam rá azt hiszem a vicclap.hu-n.
"Az alapkutatás olyan dolog, mint amikor fellősz egy nyilat a levegőbe, és a földet érés helyére rajzolsz egy céltáblát."

Semmiképp sem bántó szándékkal írtam ide, még akár vicces mottóként is felfogható :)

nb · http://fersml.blog.hu 2011.01.09. 10:29:59

@necklace:

1.) ez meghatározó mértékben a rendelkezésre álló adatoktól függ. Jelen pillanatban a legerősebb adatforrásaink a szurkolói avatár források (pl.: dev.inf.unideb.hu:8080/c/document_library/get_file?p_l_id=10904&folderId=72400&name=DLFE-2503.xls) A most készülő ilyen jellegű megfigyelések kicsit már gazdagabbak lesznek, de ahhoz még mindig kevesek, hogy az általad is említett MIÉRT-ekre is következtetni lehessen belőlük. Viszont el tudok képzelni olyan gazdag adatforrást, amiből ezek a miértek is jó valséggel tippelhetőek :)

2.) éppen dolgozok egy keddi focis előadáson és bevezetőnek azt szánom, amit Sebes Gusztáv: A magyar labdarúgás című könyvében olvastam a reggeli kávém mellett, ahol azt fejtegeti, hogy az 54-es VB-n a magyarok taktikai fölényben játszottak, de nem szabad a babérokon ülni, mert a világ hamarosan megtanulja ezt és máris lemaradássá válik az előnyünk... tehát bennem nem a használhatóság hite dolgozik, hanem az informatikával segített sport tudományt érzem olyannak, ami ma már csírájában létezik, de itt a lehetőség benne olyan messzire leverni a "mi" földünk határait jelző karókat, amilyen messze mások most még nem látnak :)

3.) ez találó és valódi siker lehet, ha a mi céltáblánkba majd mások is be akarnak találni :)
süti beállítások módosítása