HTML

Labdarúgás szimulációk a gyakorlatban

A labdarúgás szimulációs jelölőnyelv a gyakorlatban. Közeleg csapatod mindent eldöntő mérkőzése? Kutasd magad a szakmai lehetőségeket: ki játsszon, hol játsszon, mit játsszon? Ha csak egyetlen A4 oldalt van időd elolvasni, akkor íme: ezt olvasd el.
Kiemelt cikk: Közösségi erőforrás-megosztás a labdarúgásban


FerSML=Football(er) Simulation Markup Language, azaz labdarúgás-szimulációs jelölőnyelv. (S íme itt a projekt honlapja.)

Ki ne szeretné?

Avatár fejlesztők mazsolázó


Bátfai Norbert: ESP, NED, Debrecen.
Bátfai Erika: Basel.
Így fest egy MOTOROLA DROID-on (wifin át) ez a blog:

Friss topikok

Linkblog

Mennyire fontos a foci?

2010.07.26. 14:03 nb

Feszült a várakozás a szerdai Debrecen-Bazel mérkőzés előtt. De mi már felkészültünk: a találkozó alapján elkészítjük a két csapat (Elosztott Szurkolói Avatár Adatbázisbeli) avatárját, így a Bazel-Debrecen előtt már képesek leszünk szimulációkat futtatni. Aki figyeli a FerSML platform fejlődését, az tudja: ezzel egyelőre annyi célunk lehet, hogy a szerzett tapasztalatainkat visszacsatoljuk magának a szimulációs modellnek a fejlesztésébe (tehát nyilván nem tartunk ott, hogy mondjuk ha a szimuláció kihozza a Loki fölényes győzelmét, akkor a Bazel már ki sem áll, hiszen a polip megmondta… )

De amíg várakozunk, néhány kérdés az aktuális események kapcsán. Az alcímek: hol végződik a foci közélet és hol kezdődik a banktitok, gyakorlatok négy éves kor alatt.

Még a Debrecen vs. Bazel avatárok építése kapcsán megjegyezhetjük, hogy az UEFA is közzétesz statisztikai jellegű adatokat.

Fontos-e a foci?

Már a Fantasztikus programozás című könyvünk írásakor is foglalkoztatott a kérdés

„A mai magyar labdarúgás vélt vagy valós problémáit vizsgálva már megszületőben van a megoldás: az utánpótlásra, a gyerekek magas színvonalú játékképzésére van szükség!”

Gyakorlatok négy éves kor alatt

De vajon megvan-e az 5-6 éves kor előtt a játék a labdával? Mert aztán e kor táján már beindulnak a focisulik. Képzetlen, de lelkes személyes tapasztalatom igen szegényes: 3 éves korban a „labdavezetési verseny” már stabilan játszható családi körben.

 

(A felvétel eleje a „szabad cselezős játék” ritkábban alakul ki ebben a korban, a felvétel vége, a labdavezetés már sokkal stabilabban.)

Nem tudom pontos életkorhoz kapcsolni a következő Schlosser Imre idézetet, de fontosnak érzem egyrészt mint személyes gyermekkori élményt az ilyen falról, másrészt nem lenne talán túl nagy költség ilyenek építése (a bitumenes pályák széttördelt-bozót kerítése még csak nem is emlékeztet erre az élményre)

„A kapu háta mögött egy háromemeletes bérház tűzfala emelkedett. Mi nagy buzgalommal rugdostunk kapura, s a labda, ha a kapu mellett vagy fölött süvített el, nagy csattanással pattant vissza a ház faláról és mi kapásból, igazítás nélkül lőttük újra a labdát. Tudom biztosan, hogy nagy labdabiztonságomat ebben az időben szereztem és…”

(Mezey György: Élvonalbeli labdarúgók felkészítése, 1988, 97. o.)


Fellapoztam még pár fiatalokkal, gyakorlatokkal foglalkozó könyvet a polcról (például: D elméleti és gyakorlati ismeretek, 600 labdarúgó edzésjáték), de a kisgyermekkori családi nevelés/játék egy piaci űrnek tűnik. A három éves kor alatti egyetlen tapasztalatom, mert gyakorlatról itt még nem beszélhetünk: puha füves pálya felkeresése, hogy az ilyen „most huzalozódnak a kisagyba a mozdulatok” balesetek (0:08-nál) ne kellemetlen élmények legyenek:

Ha már a kőfalról felidéződtek a gyerekkori élmények: igaz már csak annyira emlékszem például a 1985-ös Videoton UEFA kupa küzdelmeiből, hogy kaptam egy „munkás kesztyű” méretrű kvázi kapus kesztyűt és Disztl Péter szerettem volna lenni a Bányagépgyár salakpályáján. Ezt az élményt érzem fontosnak: vajon hogyan lehetne mérlegelni, hogy mit jelent majd 20 év múlva az uruguayi társadalomnak, hogy tömegesen Diego Forlánt választják példaképüknek, s ez a választás tölti meg tartalommal a nyár délutánjait…


Ezzel a gondolattal zárjuk az aktuális világbajnokságot, magát a posztot pedig az elmúlt hét eseményével, az új szövetségi kapitány választásával. A változásokat nyilván az alábbi idézet szellemében kell értelmezni:

"Még jőni kell, még jőni fog
Egy jobb kor, ..."

Vörösmarty Mihály: Szózat

Hol végződik a foci közélet és hol kezdődik a („bank”)titok?

Az alcím megválasztásával csupán a frissen megválasztott MLSZ elnök „Roppant kellemetlenül érintett a kiszivárogtatás, meghökkentem, hogy itt nincs titok, mint a bankvilágban” mondatára utaltam. Hogy mit hoz a jövő, az még Yodás ködbe burkolózik, a magam részéről jobban hinnék a nyíltságban, mint a titkosságban, de itt biztos PGP-sen kell érteni.

Az nekem hiányérzet, hogy az ország utóbbi években legeredményesebb klub edzője fel sem merült lehetőségként.
 

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen dvsc bazel fersml labdarúgás szimulációs jelölőnyelv elosztott szurkolói avatár adatbázis baknokok ligája schlosser imre

A bejegyzés trackback címe:

https://fersml.blog.hu/api/trackback/id/tr692177224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása